НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Емил Стойчев

Емил Стойчев (1935)
С доза интерпретативна смелост можем да кажем, че картините на художника действат на принципа на молитвата, към която той самият се обръща в дни на изпитание. Чудото при художника не е нито във възгледите му, нито в сюжетите му, нито дори в стила му, а е „рецептивно“ – страна е от възприятието на живописта му, съдържа се в това нейно „гледане без край“, което разширява психологическия опит на зрителя, така че да разклати житейските очевидности в него и да „опре“ в хоризонта на трансценденталното.
Платната на Стойчев участват в своеобразен онтологичен заговор,  независимо кога и къде са създадени. Нарисуваното заедно с ненарисуваното (онова извън рамката) изграждат монолитен свят, който художникът сам е съградил, сам спазва законите му, сам ги нарушава и сам се преследва като техен нарушител. Деформациите в живописта на Стойчев сякаш се подчиняват на някаква апокрифна физика, анатомия или геометрия, пазят в културните си недра следи от чертеж, координатна система, медицински атлас, проект на непризнат учен…

Поредица „Съвременно българско изкуство. Имена“
Mонографията „Емил Стойчев“ – издадена на български и на английски език – е дело на екип в състав:
Доц. д-р Георги Лозанов, автор на текста
Проф. Тодор Шопов, превод на английски език
Недялко Кръстев, фотограф
Проф. Виктор Паунов, дизайн на поредицата
Веселин Праматаров, дизайн и предпечат
Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, печат
Национален дарителски фонд „13 века България“, издател, 2015

Изданието е налично в художествените галерии и в книжарницата на Съюза на българските художници, в онлайн книжарница „Хеликон“, в книжарница „Нисим“, в онлайн издателство „Еделвайс“, както и в НДФ „13 века България“.