НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Дечко Узунов

Дечко Узунов (1899–1986)
Живопис като дихание
През 1999 г. ЮНЕСКО обявява Дечко Узунов за световна личност на годината. Казват, че Пикасо е присвоил XX век, а Дечко Узунов сложи отпечатък върху изкуството на същия този век у нас. Той е и носител на Златен медал на Световното изложение в Париж (1937), почетен председател  на Международната асоциация на пластичните изкуства (AIAP) към ЮНЕСКО (1980), член на Европейската академия по изкуство (1982). Така той бе този, който решително допринася за отварянето на българското изкуство, запазвайки респекта към собствената традиция, вписвайки го в европейското.
В основата на неговото изкуство стои одухотвореността – защото вярва, че човек има нужда от изкуство и духовност, от хармония и естетика извън деформацията, грозотата и деструкцията, извън комерсиализацията, превърналa всичко в стока. Така той буквално обливал картините си със светлина…

Поредица „Съвременно българско изкуство. Имена“
Mонографията „Дечко Узунов ” – издадена на български и на английски език – е дело на екип в състав:
Проф. Аксиния Джурова, автор на текста
Проф. Тодор Шопов, превод на английски език
Цветан Игнатовски, фотограф
Проф. Виктор Паунов, дизайн на поредицата
Веселин Праматаров, дизайн и предпечат
Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, печат
Национален дарителски фонд „13 века България“, издател, 2015

Изданието е налично в художествените галерии и в книжарницата на Съюза на българските художници, в онлайн книжарница „Хеликон“, в книжарница „Нисим“, в онлайн издателство „Еделвайс“, както и в НДФ „13 века България“.