НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Златка Дъбова

Златка Дъбова (1927—1997)
За нея модерните тенденции в изкуството на ХХ век бяха необходима информация – задължителна за развитието ти, без да те подчинява. Продължител на започнатото от българската възрожденска щампа, в изказа си тя остана привързана докрай към традиционната дърворезбена гравюра и литография, към многовековната култура на фолклора, народните обичаи и ритуали.
В художествения свят  на Златка Дъбова синкретичното безвремие е универсална реалност, в която личното е част от всеобщото, а историята се превръща в митология. Умението й чрез черно-бялата гравюра да постигне усещане за колоритни стойности придава особена пластичност, „атавистична“ сетивност, декоративна естетика на нейните дърворези.
Тя издигна гравюрата на дърво до това модерно звучене, което й осигури трайно място в българското изкуство. Трайно и самотно. Без продължители днес. Творбите й представяха България още от 1963 г. на международни изложби в Москва, Дрезден, Виена, Мексико, Токио, Рим, Атина, Истанбул, Федерикстад, Париж и др. и в международните биеналета в Любляна, Сан Пауло, Лугано, Краков, Банска Бистрица, Флоренция, Капри, Биела, Варна и др.,нейни произведения попаднаха още в края на 70-те и 80-те години в Националната художествена галерия в София, в Държавния музей за изобразителни изкуства „А. С. Пушкин“ в Москва, в Общинската галерия в Модена, в Дрезденската  художествена галерия, в Музея „Фуджи“ в Токио, в Музея на Лудвиг в Кьолн и в много частни колекции в България и чужбина.

Поредица „Съвременно българско изкуство. Имена“
Mонографията „Златка Дъбова” – издадена на български и на английски език – е дело на екип в състав:
Проф. Аксиния Джурова, автор на текста
Проф. Тодор Шопов, превод на английски език
Никифор Харалампиев, фотограф
Проф. Виктор Паунов, дизайн на поредицата
Веселин Праматаров, дизайн и предпечат
Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, печат

Национален дарителски фонд „13 века България“, издател, 2017
Изданието е налично в художествените галерии, в книжните борси, както и в НДФ „13 века България“.