НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Дейност / Подкрепени проекти / Международен детски Великденски фестивал ― Босилеград

Международен детски Великденски фестивал ― Босилеград

Международният детски Великденски фестивал в Босилеград вече 25 години събира деца от Бесарабия ― Р Молдова, Р Македония, Сърбия, Румъния, Украйна, Албания, Гърция, Р Кипър, Бесарабия ― Р Молдова, България и ги обединява в името на един по-привлекателен свят, свят без граници и предразсъдъци. Централното събитие на Фестивала са състезанията за най-оригинално, най-силно и най-хубаво боядисано великденско яйце.

Ежегодно във Фестивала участват над 800 деца, които се включват активно в различни състезания, екскурзии до исторически забележителности в региона и България, и участват в редица съпътстващи мероприятия: изложби, концерти, творчески работилници, пърформанси и други културно-забавни програми. Фестивалът включва галаконцерт в Голямата зала на Културния дом в Босилеград, а финалът е по време на церемонията по награждаване и закриване на събитието, на която се връчват награди на отличените участници.

По програма на Европейската комисия „Европа за фестивали, фестивали за Европа“ (ЕFFE) ― www.effe.eu, която е иницирана от Европейската асоциация на фестивалите (EFA), Международният детски Великденски фестивал получи ЕFFE знака (Label) за 2015 и 2016 г. и се нареди сред най-добрите европейски фестивали.

НДФ „13 века България“ е партньор на Фестивала от 2006 г. и през годините е представял различни изложби ― „България в пълен блясък“, „Духът на букви и знаци“, „Изложба с творби на лауреати от Световния конкурс за детска рисунка ― България“, за да може детското общуване в рамките на богатата и разнообразна фестивална програма да се превърне в красива и ползотворна реалност.