НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Изложби / Документална изложба „От дистанцията на времето“

Документална изложба „От дистанцията на времето“

25.03.2014

Национален дарителски фонд „13 века България” и галерия „Гъбенски” град Трявна Ви кани на 27 март от 17:30 часа – откриване на  документална изложба „От дистинацията на времето”.
Изложбата е на  група „Кукув ден“,  представена е от Орлин Дворянов и се смята за една от първите „авангардни“ интелектуални групи в България, свързани с развитието на българското съвременно изкуство.
Проектът „От дистанция на времето“ има за цел да представи, пред широк кръг зрители, някои от „авангардните“ артистични групи, формирали се в България през 70-те и 80-те години на ХХ век. Това са обединения от художници, музиканти, писатели, философи и други интелектуалци, които осъществяват първите артистични опити, свързани с навлизането на концептуалните изразни форми в българското изкуство.
Проектът се осъществява от сдружение „Изкуство в действие“, в партньорство с Център за неформално образование и културна дейност АЛОС.
Групата „Кукув ден” се появява в средата на 70-те години на ХХ век, като нейни основатели са студенти от художествената академия, музикалната академия и Софийски университет. Групата функционира до 1991 г. За периода на съществуването си основните й членове организират закрити изложби, пърформанси и дискусии за съвременно изкуство, снимат любителски филми и провеждат ежегодни тематични карнавали.
Изложбата ще бъде открита в 17:30 часа на 27 март (четвъртък) и може да я посетите до 11 април в галерия „Гъбенски” град Трявна.


За повече информация: Мариела Драганова
    Домакин, отговорник по дарителството
    Галерия "Гъбенски", Трявна
    e-mail: draganova.mariela@abv.bg
    тел.: 0677 6 22 29
    моб.:0884 698760