НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Изложби / АКЦИЯ/РЕАКЦИЯ

АКЦИЯ/РЕАКЦИЯ

09.04.2014

Националният дарителски фонд „13 века България” представя изложба интерактивно изкуство „АКЦИЯ/РЕАКЦИЯ” по проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Домакин на изложбата е галерия „Гъбенски“ в гр. Трявна.


Откриването ще бъде на 11 април, петък, от 18.00 часа.

В изложбата са включени интерактивни творби, резултат от проведен уъркшоп в Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, гр. Трявна. В рамките на седмица млади артисти -  ученици от няколко художествени училища, — от художествените гимназии София, Пловдив, Русе, Варна, Троян и Трявна, създаваха произведения, в които като водещ елемент се утвърди своеобразното вплитане на диалога творец-публика. Чрез включените в изложбата дигитални и механични интерактивни художествени творби, младите таланти търсят взаимодействие със зрителя и конкретна реакция.
Уъркшопът като част от проекта „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ инициира изграждане на образователна платформа в областта на съвременното изкуство и подпомага художественото образование в сфери, слабо застъпени в институционалната образователна система. Той се реализира от Центъра за неформално образование и културна дейност „АЛОС“ с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

Водещи на обучението бяха утвърдени преподаватели от Националната художествена академия — Рене Беекман,  преподавателка в Магистърска програма „Дигитални изкуства“;от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ — д-р Добрин Атанасов, преподавател по съвременно изкуство; от НХА — Албена Баева, художник в сферата на интерактивния дизайн и експерименталното видео и от Център „АЛОС“ — Любен Кулелиев, арт педагог.
Изложбата „АКЦИЯ/РЕАКЦЯ“ може да бъде видяна от 11 до 25.04.2014 г.