НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Изложби / Национален дарителски фонд „13 века България“ гостува с изложба на фестивал „Перперикон – 2014” в Кърджали

Национален дарителски фонд „13 века България“ гостува с изложба на фестивал „Перперикон – 2014” в Кърджали

17.06.2014

Националният дарителски фонд „13 века България” гостува по покана от директора на фестивала Петър Савчов  по повод Четиринадесетия международен фестивал на изкуствата „Перперикон – 2014”, за да представи изложбата „ДУХЪТ НА БУКВИ И ЗНАЦИ“. Тя ще бъде експонирана и открита  на 23 юни от 18:00 часа във фоайето на Театрално-музикаленния център „Димитър Димов” – Кърджали.
„ДУХЪТ НА БУКВИ И ЗНАЦИ“  е творческа идея за конкурс обявен от Национален дарителски фонд „13 века България“ в началото на септември 2013 г. за ученици от Националната гимназия за приложни изкуства ТРЕВНЕНСКА ШКОЛА, които са традициионни партньори на фонда. Целта ни е да се провокира творческото мислене и разбиране за кирилицата и глаголицата като духовни ценности и като предпоставки за вдъхновение. В конкурса се включиха ученици от гимназиалния курс, които създадоха дигитални художествени проекти,  показващи иновативност, креативно мислене, разнообразни метафори, коресподндиращи с националните ни символи. Произведенията пресъздават духа на буквата и знака. Oбявяването на този конкурс през 2013 г. свързваме с национално значима годишнина – 1 150 години от Великоморавската мисия на светите братя равноапостоли Св. Кирил и Св. Методий и популяризирането на това уникално наследство у нас и в чужбина.  „Духът на букви и знаци“ носи заряда на българското и има своите пътища и публики у нас и в чужбина.
Изложбата може да бъде разгледана във фоайето на Театрално-музикален център „Димитър Димов” – Кърджали до 28 юни.        

Фестивалът ще се състои  от 23 до 28 юни 2014 г. в Кърджали и на Перперикон.