НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Изложби / Иконографска изложба на Българското Иконографско Сдружение в галерия "Гъбенски", гр. Трявна

Иконографска изложба на Българското Иконографско Сдружение в галерия "Гъбенски", гр. Трявна

10.07.2014

Национален дарителски фонд „13 века България” - Галерия „Гъбенски”, гр. Трявна и Българско Иконографско Сдружение имат удоволствието да ви поканят на откриването на иконографска изложба, което ще се състои на 12 юли, събота, от 17.30 часа в галерия „Гъбенски”- Трявна, ул. „П.Р.Славейков”, 47, в двора на възрожденски комплекс „Калинчева къща”.

В изложбата ще участват над 15 автори с близо 40 творби- икони, дърворезби, мозайка, проекти за иконостаси и стенопис, които представят съвременните църковни изкуства. Участници са както млади автори, които тепърва ще се развиват в тази сфера, така и вече утвърдени иконографи, както у нас така и в чужбина. Една от участничките е от Южна Корея, в момента студентка във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Иконография”.

Авторите представят икони, в които е използвано злато, сребро, емайл, обков и полускъпоценни камъни, както и миниатюрна дърворезба. Използвани са древни декоративни техники като гранаре, гратаре, както и синайска нимбова позлата, пробастър и асист.

Иконографията претърпява своето развитие през вековете и днес можем да срещнем образци от различни школи, всеки от които носи характерните за дадения стил черти, съвременни икони запазили традиция и канон.