НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Изложби / Изложба „ЖЕНАТА ПРЕЗ“ – проект на „Група 9“

Изложба „ЖЕНАТА ПРЕЗ“ – проект на „Група 9“

23.09.2014

Изложба „ЖЕНАТА ПРЕЗ“ – проект на „Група 9“

Скулптура и слово описват съвременната жена в два паралелни свята. Петнадесет скулптури от дърво и в компанията на поетични текстове, създадени специално за „ЖЕНАТА ПРЕЗ“, ― втора серия от проекта, ще бъде изложена в галерия „Проф. Васил Геров“, Национален дарителски фонд „13 века България“, на 25 септември от 18:00 часа. Първа част от проекта гостува в галерия Червената точка от 19 септември. Изложбите са част от едно цяло, свързано и обвързано от обща концепция и видео, излъчвано паралелно в двете софийски галерии.

„Група 9” е сдружение от художници дърворезбари и това е техният четвърти съвместен проект. Концепцията, обединяваща авторите извисява дървото като материал за вдъхновение и цели да популяризира съвременния прочит на традиционната за България дърворезба, създавайки смели и авантюристични за традицията скулптури.  Така и универсалната тема за жената през погледа на авторите се превръща в откритие както за тях, така и за публиката.

В проекта участват художниците дърворезбари: Георги Великов, Георги Митев, Даниел Мирчев, Димитър Митков, Евгений Григоров, Иван Ушев, Митьо Митев, Николай Мартинов, Стелиян Стелиянов, Теодор Дуков, Христо Кирилов и Явор Танев. Специално участие имат и творците: Лилия Поборникова, Диана Василева и Деница Дакова. С авторски текстове, посветени на жената, участват: Тодора Радева, Белослава Димитрова, Зорница Гъркова, Надежда Дерменджиева, Поли Муканова, Бистра Величкова, Диана Петрова, Петрана Петрова и Грациела Димитрова.
Целта на проекта е да потърси съзвучие между слово и пластика, отразено в многоликия образ на жената – съвременна и вечна. Изложбата надскача обичайната интерпретация на темата и успява де се превърне в предизвикателство за аудиторията, предоставяйки й възможност за откривателство както на взаимодействието между образ и слово, така и между идеите на различните автори.
„Обазът на жената е вдъхновявал художника през вековете, защото вплита в себе си красота, естетика, мистика и женската неразгадаемост, които са неизчерпаем източник на интерпретации.“ ― обяснява избора на темата кураторът на групата Ивайло Пеев.

За контакти:
Национален дарителски фонд „13 века България“
Галерия „ПРОФ. ВАСИЛ ГЕРОВ“
кв. Лозенец, пл. „Проф. Васил Геров“ № 1
Тел. +359 2 963 43 27
Е-mail: d.petkova@fond13veka.org
m.bilyal@fond13veka.org

Сдружение „Група 9”, София, бул. „Г. М. Димитров” 54
Куратор: Ивайло Пеев, GSM 0882 270 068, 0893 34 17 58
e-mail: grupata9@gmail.bg
www.grupata9.com


Галерия ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА
Даниел Мирчев, автор и галерист: +359 885 825 430
office@chervenatatocha.bg
www.chervenatatochka.bg