НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Изложби / Документална изложба „Благодетели и дарителство в България – между идеала и реалността”

Документална изложба „Благодетели и дарителство в България – между идеала и реалността”

07.07.2015

     Национален дарителски фонд „13 века България”- Галерия „Гъбенски”  и Американска фондация за България имат удоволствието да Ви поканят на изложбата „Благодетели и дарителство в България-между идеала и реалността”.
     Откриването ще се състои на  10 юли, 17:30 ч., в галерия „Гъбенски”, гр. Трявна, ул. П. Р. Славейков”, №47 (двора на Калинчева къща).
    Изложбата „Благодетели и дарителство в България-между идеала и реалността” представя различните лица на благотворителността в края на ХІХ до средата на ХХ век. Във фотографии и документи оживяват ликовете на плеядата родолюбиви българи, предоставили имоти и средства, за да направят „благодеяние” в полза на хората или страната си. Благодарение на тяхната щедрост и отзивчивост се изграждат училища, читалища, библиотеки и паметници, откриват се болници, приюти за сираци и самотни възрастни хора, отпускат се стипендии за образование, дават се пари за наука и култура, за страдащи сънародници, останали извън пределите на отечеството. Всички тези страни на дарителската традиция са показани тематично в отделни табла.   
    Специално място в експозицията е отделено на някои от най-изтъкнатите български филантропи – Васил Априлов, Петър Берон, Евлоги Георгиев, Иван Евстратиев Гешов, Димитър Ценов, Димитър Хадживасилев, Димитър Кудоглу, Йорданка Филаретова и др. Наред с тях са представени и по-непознати личности, тъй като загриженост за напредъка и духовното издигане на нацията и милосърдие към ближните проявяват хора с различно образование, професия и материално състояние. Според възможностите си, но винаги от сърце, дарители стават хиляди учители, университетски преподаватели, учени, лекари, държавни чиновници, представители на православния клир, военни и стопански дейци. Техните завети и дело превръщат дарителството, взаимопомощта, благотворителността в традиция и нареждат българите редом с общества с висока култура и гражданско съзнание.
    Фотографиите и текстовете представят и социалните аспекти на благотворителното дело в България – многобройните безплатни ученически трапезарии в градове и села, летните ученически колонии и други благородни дела.
    В значителната си част изложението се основава на материалите от тритомната Енциклопедия, посветена на дарителите и дарителството в периода на Третата българска държава. Автори на изложбата са доц. Росица Стоянова от Института за исторически изследвания при БАН и Цветана Величкова от Научния архив на БАН. Инициативата за нейното създаване и финансово обезпечаване принадлежи на Американска фондация за България в лицето на изпълнителният директор Алексей Христов и на Български дарителски форум. Художественото оформление е дело на Константин Коцев.

    Идеята е чрез настоящата експозиция да се възроди паметта за тази „златна страница” от родната история.