НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Изложби / 10 години Художествена галерия „Гъбенски“ в Трявна

10 години Художествена галерия „Гъбенски“ в Трявна

15.03.2016

Националният дарителски фонд „13 века България“ на 23 март 2016 г. ще чества 10 години от откриването на Художествена галерия „Гъбенски“ в гр. Трявна. Събитието е част от поредицата инициативи на НДФ „13 века България“ по повод отбелязването на 35-та годишнина от създаването на Фонда. В тази връзка е предвидено изнесено заседание на Управителния съвет на НДФ „13 века България“ на 23 март от 14:00 ч. в Галерия „Гъбенски“.
Откритата през 2006 г. галерия носи името на рoдoлюбивия трeвнeнeц Тoтю Гъбeнcки. Разположена е в двoрa нa възрoждeнcкия aрхитeктурeн aнcaмбъл „Кaлинчeвa къщa“ ― шeдьoвър oт 1830 година. Чрeз НДФ „13 вeкa Бългaрия“ Гъбенски дарява над 350 произведения (картини, рисунки, графики) от личната си колекция, събирана в продължение на 65 години, на тревненската общественост. Сега галерията е утвърдена като постоянно действащ културен център в сърцето на Трявна. В нея се представят различни автори и творци с тяхното разнообразно творчество.
Честването на годишнината включва откриване на изложба „Графики и живопис“ с над 40 произведения на художника Марко Хаджиколев, един от най-крупните дарители на Фонда. Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в града ще предостави специално за изложбата и творби на скулптора и дарител на Фонда Иван Колев. В програмата се предвижда музикален анонс в изпълнение на деца от Народно читалище „Пробуда – 1924“, гр. Плачковци, с художествен ръководител Манка Билчева.
         Големият български художник Марко Хаджиколев, има два периода в личен и творчески план – български и виенски. У нас той завършва Художествена академия, след което емигрира в Австрия, където работи близо 30 години. В художествената вселена на твореца присъстват български сюжети, мотиви и характерни герои. Творчеството му е ярко и в него личи школата на неговия голям учител от българския му период Илия Бешков. Художникът излага свои творби в много чуждестранни галерии и по собствените му признания той е добре познат по света и по-малко в България. Дарителската воля на твореца е ―  произведенията му често да бъдат експонирани на изложби.

Творчеството на скулптора Иван Колев събира на едно място талант, целенасоченост и отдаденост на българската кауза. Открил свой уникален творчески изказ той се нарежда до най-големите творци на нашето време, създавайки творби с европейски мащаб. Завещава ни богато творчество, което обединява обширна колекция от пластики, монументи, скулптури, рисунки и книги. В творбите на Иван Колев може да се усети чисто българското – стилизирани силуети на храмове, оброчища, пластична визуализация на глаголицата.