НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Изложби / За годишнината на галерия „Гъбенски“ НДФ „13 века България“ откри изложба „Графики и живопис“ на Марко Хаджиколев и малка пластика, скулптура на Иван Колев

За годишнината на галерия „Гъбенски“ НДФ „13 века България“ откри изложба „Графики и живопис“ на Марко Хаджиколев и малка пластика, скулптура на Иван Колев

24.03.2016

НДФ „13 века България“ посвети 23 март 2016 г. на 10-та годишнина от създаването на галерия „Гъбенски“ в Трявна.
Денят започна със среща на Управителния съвет на Фонда с кмета на града, с г-жа Силвия Кръстева ― председател на Общинския съвет, и с г-жа Мария Пенева ― заместник-кмет. На срещата бяха обсъдени съвместни инициативи между Фонда и Община Трявна, свързани със Славейковите дни, както и с организирането на 41-та Генерална среща на Сдружение „Дузлаж“, Трявна, събираща представители от 28 европейски градове ― съхраняващи и развиващи традиционни занаяти, подобни на Трявна. В този ден Управителният съвет на Фонда проведе и изнесено заседание.
Тържеството, посветено на юбилея на галерия „Гъбенски“ започна с вокален поздрав на деца от Народно читалище „Пробуда – 1924“, гр. Плачковци.
Кметът на града г-н Дончо Захариев откри изложбата „Графики и живопис“ на художника Марко Хаджиколев и творби на скулптора Иван Колев ― крупни дарители на Фонда, а г-жа Мариела Драганова ― домакин, отговорник по дарителството във Фонда и куратор на изложбата, представи пред зрителската аудитория произведенията на тези творци. Приветствие поднесе и г-н Диян Стаматов ― заместник-министър на образованието и науката.
„Събитието е част от поредицата инициативи на НДФ „13 века България“ по повод отбелязването на 35-та годишнина от създаването на Фонда.“ ― подчерта г-н Митко Тодоров, изпълнителен директор на Фонда. Сред гостите бяха г-н Николай Сираков, областен управител на Област Габрово, г-жа Силвия Кръстева ― председател на Общинския съвет, г-н Божидар Стойков ― директор на Регионален център за икономическо развитие, Габрово, г-н Колю Дабков от отдел „Култура“, г-н Орфей Миндоф ― директор на НГПИ „Тревненска школа“, читалищни и музейни специалисти, общественици, журналисти от местния печат, граждани и др.
“Портрет на Достоевски“, „Аристократ“, „Родопско момиче“, „Родопска жена“, „Селянин“, „Майка с детенце“, Цикъл „Лагери“, Цикъл „Еротика“, Цикъл „Експресия“ ― това са само част от над 40-те творби, включени в изложбата на  илюстратора и живописец Марко Хаджиколев (1924―2010).
Девет са изложените скулптури на твореца Иван Тодоров Колев (1928―2015). Сред тях са: „Коза с криле“, „Стилизирана форма на клекнало куче“, „Образ с вдигнати ръце, яздещ животно“, „Стилизирана знакова форма“ и др., и са предоставени специално за тържеството от СМРЗИ. Изложбата е начин да се благодари на двамата творци-дарители и същевременно е мост през времето, който прави възможна връзката между възрожденското и съвременното изкуство.
По повод на годишнината НДФ „13 века България“ подари на гостите и зрителите книги от Фонда.