НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Изложби / Димитриос Пападакис с „Благотворителна изложба – живопис“ в Галерия „Гъбенски“, Трявна

Димитриос Пападакис с „Благотворителна изложба – живопис“ в Галерия „Гъбенски“, Трявна

06.07.2016

Националният дарителски фонд „13 века България” – Галерия „Гъбенски”, гр. Трявна и Съюза на българските художници имат удоволствието да Ви поканят на 8 юли (петък) в 17.30 ч., на откриването на Благотворителната изложба „Тантра” ― живопис, на художника Димитриос Пападакис.

     Изложбата е част от Благотворителната кампания на известния художник Димитриос Пападакис, която постави началото си в Културно–информационния център в Казанлък ― родно място на художника. От там той дава старт на дълъг творчески маратон, по време на който в рамките на 108 дни предстои да рисува и да представя изложби в различни градове у нас. На финала ― 8 септември 2016 г. в Казанлък, картините от всички изложби ще бъдат експонирани в Дома на културата „Арсенал“. Изложбата в Трявна се посвещава на художниците акад. Румен Скорчев и Димитър Казаков – Нерон. Пападакис ще направи дарение от картини на галерия „Гъбенски“ и галерия „Казаков“ към Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна.

     Димитриос Пападакис е роден на 20.01.1956 г. Завършва средното си образование в ССХУ „Дечко Узунов”, Казанлък през 1975 г. Магистърска степен получава през 1982 г. в Националната художествена академия „Николай Павлович“ ― специалност „Реставрация и консервация“, при проф. Л. Прашков и проф. Г. Григоров. Член е на СБХ и на Международната асоциация за пластични изкуства АИАП (ЮНЕСКО). Основател и председател е на дружеството на художниците в Казанлък до 1993 г., а след това ― член на УС на СБХ, Казанлък.
     Пападакис умело реставрира икони (Старозагорската митрополия), картини, стенописи, камък. Работи с позлата и технология за изработка на имитационен смалт. Участва в реставрацията на над 18 обекта като: Катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски“; Храм-паметник Шипка; Фигурата „Възраждане“ на Димитър Бойков (НДК, София); статуята на „Св. София“ на Г. Чапкънов; на стенописите в църквата в с. Щръклево (Русенско); Античния театър, Пловдив и др. Използва различни техники: живопис (акварел, масло, акрил), графика и енкаустика. Привърженик е на абстрактния експресионизъм. Има над 20 самостоятелни изложби в страната и чужбина и негови творби присъстват в частни колекции в България, Франция, Гърция, Индия, САЩ, Холандия, Великобритания и др. Редица галерии като Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия, Стара Загора, Художествена галерия, Мъглиж и Художествена галерия, Казанлък притежават негови картини. През 1998 г. участва в пленера „Долината на розите“, Казанлък, а през 2000 г. ― в гр. Толиати, Русия.

Изложбата в Галерия „Гъбенски“ може да бъде видяна до 24 юли 2016 г.