НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Изложби / НДФ „13 века България“ връчи наградата „Анастас Стайков“

НДФ „13 века България“ връчи наградата „Анастас Стайков“

26.06.2017

На 23 юни 2017 г. Националният дарителски фонд „13 века България“ за двадесет и осми път връчи наградата „Анастас Стайков“ на петима дипломанти от випуск 2016/2017 на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Пловдив. Официалната церемония се състоя в Дома на културата „Борис Христов“, където беше експонирана художествена изложба с творби на завършващите.

Целевата дарителска партида към Фонда е учредена от наследниците на забележителния пловдивски живописец Анастас Стайков с воля да се поощряват млади таланти от различни области на изкуството. През 2017 г. се навършват 29 години от учредяването на партидата, а отличените с наградата до момента творци са над 100. Носителите на таз годишната награда са утвърдени от Педагогическия съвет на гимназията, както следва:
• Памела Иванова Райкова, живопис, гр. Раковски,
• Мария-Луиза Георгиева Тодорова, графика, гр. Карлово,
• Ива Кирилова Кузева, иконопис, гр. Септември,
• Ива Милкова Станева, рекламна графика, гр. Житница.
• Виктория Стефанова Видевска, рекламна графика, с. Войводиново.
Грамотите на отличените зрелостници бяха връчени от изпълнителния директор на Фонда г-н Митко Тодоров и д-р Мария Стайкова, дъщеря на художника и постоянен дарител по партидата. Г-жа Стайкова връчи на наградените автентични четки и моливи от тези, с които е работил художника Анастас Стайков. Подари също на НХГ „Цанко Лавренов“ две картини от личния фонд на големия български творец. Награди получиха и възпитаници на гимназията, спечелили призови места в Националния младежки конкурс за изящни и приложни изкуства на Министерство на културата и в други национални и международни прояви. Присъства арх. Георги Савов, който всяка година поощрява талантлив възпитаник на гимназията със своя премия и стипендия, художници, преподаватели, ученици, родители и гости.
НДФ „13 века България“ направи дарение от книги на Гимназията, съдържащо новоиздадени монографии от издателския проект на Фонда „Съвременно българско изкуство. Имена.“, както и актуални заглавия от съвременната българска и световна книжовност. Директорът на НХГ „Ц. Лавренов“ г-н Светлозар Чавдаров благодари за щедрия дарителски жест.