НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Изложби / Изложба „Форма“-2017 в галерия „Гъбенски“

Изложба „Форма“-2017 в галерия „Гъбенски“

21.08.2017

На 19 август (събота) от 17.00 ч. в галерия „Гъбенски“, гр. Трявна беше открита изложбата „Форма“–2017, осъществена със съдействието на Национален дарителски фонд „13 века България“, НГПИ „Тревненска школа", Община Трявна, Министерството на културата на България и Съюза на българските художници.
Изложбата включва творби на участниците в симпозиума „Форма"-2017, проведен в базата на НГПИ „Тревненска школа", гр. Трявна в периода 11 – 20 август 2017 г. Той е съвременното продължение на традиционния пленер от близкото минало „Облог в Трявна”.
Експозицията в галерия „Гъбенски" беше тържествено открита от заместник-министъра на културата на България Румен Димитров, кмета на Община Трявна Дончо Захариев, директора на НГПИ „Тревненска школа" Орфей Миндов и Димитър Грозданов - художник и изкуствовед.
Целта на симпозиума е да даде възможност за професионално общуване на авторите в процеса на тяхната творческа дейност, размяна на идеи и опит, обогатяване и повишаване на професионалното им майсторство, както и да стимулира български и чуждестранни художници – да създават произведения, допринасящи за развитието на съвременната живописна и скулптурна форма. Също така да даде възможност на участниците да се докоснат до богатата културна история на Тревненската школа и нейната виталност и да популяризира изкуството в региона на „Централен Балкан” и утвърди НГПИ „Тревненска школа” в съвременен арт център.
Тази година в симпозиума участваха: Георги Минчев, Цветан Колев, Даниел Мирчев, Ива Съйкова, Павел Църов, Яница Фендулова, Орфей Миндов, Галина Динева, Боян Султанов, Александър Дойчинов, Радка Стоева, Ненчо Ненчев, Димитър Грозданов, Невена Дернева, Никола Божков, Петко Недялков и Трифон Калфов.