НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Изложби / Галерия „Гъбенски“ в Трявна отвори врати за красотата на Мароко

Галерия „Гъбенски“ в Трявна отвори врати за красотата на Мароко

10.05.2018

На 5 май 2018 г. в Галерия „Гъбенски“ се откри изложбата „Покажи традицията! Подари празник!“, под патронажа на Н. В. Цар Симеон II.

Изложбата се организира от посолството на Кралство Мароко у нас, Община Трявна, Сдружение „Спектър 21 век“ и НДФ „13 века България“ по случай „Дните на дърворезбата“. На откриването присъства Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко.

„Бих искала да благодаря на всички, които допринесоха за подобряването на културното разнообразие, което дава богатството и динамиката на Трявна от фолклорни танци и концерти, артистични и занаятчийски изложби и особено дърворезбата, в която жителите на Трявна са несравними майстори.“ ― с тези думи се обърна към гостите г-жа Закия Ел Мидауи.

Приветствие отправи и кметът на Община Трявна Дончо Захариев. В словото си той изтъкна, че събитието е прекрасна възможност за тревненци да се докоснат до традициите и културата на Мароко и едновременно с това „Дните на дърворезбата“ и българските традиции в областта на художествените занаяти да намерят отзвук в Мароко.

Експозицията в Галерия „Гъбенски“ разкрива природното и архитектурно богатство на хилядолетното царство. В двора на „Калинчевата къща“ присъстващите наблюдаваха традиционна мароканска чаена церемония. Г-жа Закия Ел Мидауи направи дарение за Музея на африканското и азиатско изкуство в Трявна – три африкански маски, изработени от камък.

Изложбата ще остане в Галерията до 05 юни 2018 г.