НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Изложби / Съвместна изложба на Илияна Дончева и проф. Антон Дончев в Галерия „Гъбенски“, Трявна, по случай Славейкови празници 2018

Съвместна изложба на Илияна Дончева и проф. Антон Дончев в Галерия „Гъбенски“, Трявна, по случай Славейкови празници 2018

30.05.2018

Национален дарителски фонд „13 века България“ ― Галерия „Гъбенски“, и Община Трявна имат удоволствието да Ви поканят на 8 юни 2018 г. от 11.30 ч. на откриването на съвместна изложба на Илияна Дончева ― живопис, и проф. Антон Дончев ― резба.

Експозицията е организирана по повод честването на Славейковите празници в града, които тази година се провеждат от 7 до 10 юни.

Илиана Дончева е родена през 1948 г. в София. Завършила е Националната художествена академия през 1972 г. Работи в областта на декоративно-монументалните изкуства и темперната живопис. Имала е самостоятелни изложби в София, Габрово, Трявна, Пловдив, Созопол. Участвала е в общи изложби у нас и в чужбина ― Сърбия, САЩ, Канада и др. Творби на Илияна Дончева притежават галерии и частни колекции във Франция, Германия, Белгия, Канада, Япония, Гърция, Турция.

Професор Антон Дончев е роден през 1943 г. в Трявна. Завършва Техникума по дърворезба и вътрешна архитектура в Трявна. През 1969 г. се дипломира във ВИИИ „Николай Павлович“ ― София, специалност „Резба“ при проф. Асен Василев. От 1978 г. е преподавател по същата специалност в Националната художествена академия. През 1989 г. защитава хабилитационен труд за научно звание „професор“. Избиран е за председател на Съюза на българските художници. Автор е на монументалните пана „Празник“ и „Триумф“ в Националния дворец на културата. Творчеството на проф. Антон Дончев е своеобразно продължение на традициите на Тревненската художествена школа, претворени в уникалния му светоглед и специфични изразни средства.