НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Изложби / Изложба с картини от колекциите на фамилия Гъбенски беше открита в Галерия „Гъбенски“

Изложба с картини от колекциите на фамилия Гъбенски беше открита в Галерия „Гъбенски“

18.07.2018

На 12 юли 2018 г. в Галерия „Гъбенски“ в Трявна беше открита изложба с картини от колекцията на фамилия Гъбенски.

Националният дарителски фонд „13 века България“ ― Галерия „Гъбенски“ и Музеят за резбарско и зографско изкуство в Трявна са организатори на експозицията, включваща 68 произведения, която може да бъде видяна до 10 август 2018 г.

Константин Малчев ― уредник в Музея, благодари на Фонда и Галерията за предоставената възможност тревненци и гости на града да се докоснат до изкуството чрез дарението на семейство Гъбенски и сподели:
„Използвам момента да благодаря и за това, че със съдействието на Фонда, произведенията от дарението бяха прерамкирани наново. Дарението, част от което са картините, които ще можете да видите днес, е направено през 1983 г. Съдържа 413 картини, рисунки и скици от 80 български и 12 чужди художници.  В дарението присъстват големи български творци като Владимир Димитров ― Майстора, Димитър Гюдженов, Петър Морозов, Константин Щъркелов, Илия Бешков и много други. Освен интереса си към „класиците“ в българското изкуство, Тотю Гъбенски проявява интерес и към „модерни“ художници  като Димитър Казаков, Едмонд Демирджиян, Милко Павлов, Сирма Сарафова и др…“.

НДФ „13 века България“ и за напред ще продължи да представя в Галерия „Гъбенски“ и останалата част от значимата колекция на дарителите.