НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Изложби / Изложба „От традиция към съвремие“ на Мирослава Христова беше открита в Зала „Проф. Васил Геров“ в София

Изложба „От традиция към съвремие“ на Мирослава Христова беше открита в Зала „Проф. Васил Геров“ в София

26.09.2018

На 25 септември 2018 г. в Зала „Проф. Васил Геров“ в ЦУ на НДФ „13 века България“ беше открита изложбата „От традиция към съвремие“ на Мирослава Христова.

Тема на изложбата е традиционните народни носии на българите с фокус женското облекло. В 14 фотографии, формат 50х70 см., оживят багри, символи, история.

Мирослава Христова завършва Европейския институт за дизайн в Милано през 2018 г. и разработва дипломната си работа върху българската традиционна народна носия. Прави 4 фотосесии, в които комбинира българските народни носии с елементи от съвременната мода, търсейки съвременен прочит на хармонията между ритъм, симетрия и контраст ― основни елементи в българската шевица.
„Структурата на моето изследване следва историята, смисълът и съвременната гледка към бродерията, тъй като притежава потенциала да се прилага не само в модата, но и в дизайна на изкуството и интериорния дизайн“ ― споделя авторката.

Изложбата може да бъде разгледана до 17 октомври 2018 г.