НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Конференции и семинари / Финал на Осми национален исторически конкурс, организиран от Фондация “Ценности”

Финал на Осми национален исторически конкурс, организиран от Фондация “Ценности”

08.10.2014

На 11 октомври, събота, от 11.00 ч. в Националния исторически музей, Бояна, дом №1, ще бъдат връчени наградите на победителите в Осмото издание на Националния исторически конкурс за ученици от 8 до 12 клас.

Конкурсът се организира от фондация “Ценности” всяка година. От 1999 насам е част от EUSTORY- европейска мрежа от конкурси по национална история в 23 европейски страни, чиято цел е генерирането на нови виждания за историята, укрепване презграничния диалог в Европа, стимулиране у младите хора на интерес към историята на родното място и към събитията, променили начина на живот и бита на хората.

През септември 2013 г. бе обявено осмото издание на конкурса на тема: ”Протестите в историята – недоволство, противопоставяне, бунтарство”. Партньори на Фондация „Ценности“ по този проект са Националният дарителски фонд 13 века България, Фондация „Помощ за благотворителността в България“ и Банка ДСК, както и Министерство на образованието и науката, Държавна агенция „Архиви” и  Националният исторически музей.

В тазгодишния конкурс участваха 127 ученикци. Жури, под председателството на проф. д-р Любомир Огнянов от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, отличи 15 конкурсни работи. На тържествената церемония в събота ще бъдат връчени наградите на победителите: една първа от 1000 лв., две втори по 500 лв., три трети по 300 лв. и девет поощрителни по 200 лв., както и 6 награди за научно ръководство. Освен официалния награден фонд са предвидени и специални награди, осигурени от различни издателства и институции. Четирима от победителите ще имат възможност да участват в ежегодните европейски академии на мрежата EUSTORY.


Медийното отразяване на това събитие ще бъде още една допълнителна награда и признание за изследователската и издирвателска работа, извършена от тези млади хора. Чрез нея те са донаписали историята на своя роден край и са ни я представили по един нетрадиционен,  непознат за българската историография начин.