НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Дейност / Конкурси и награди / Награда "Анастас Стайков"

Награда "Анастас Стайков"

Националният дарителски фонд „13 века България“ управлява създадената по волята на наследниците на бележития художник Анастас Стайков дарителска партида – „Награда Анастас Стайков“ от 1988 година. Наградата се връчва ежегодно на зрелостници – отличници, от специалностите живопис, иконопис и скулптура на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив. Дарителската партида се захранва със средства от наследниците на художника.

Живописецът Анастас Стайков е от художниците, които обвързват своя жизнен и творчески път с една тематика и сходни сюжети всеотдайно и всеобвързващо, и този подход го прави уникален и силно въздействащ. Роден в Пашмакли, Смолянско през 1905 г., художникът на 83 годишна възраст достига края на земните си дни – 10 септември 1988 г., в Пловдив.

Анастас Стайков е сред малкото художници на 30-те години, които се радват на признание и популярност едновременно сред интелектуалните среди и сред широката публика. Творчеството му е дълбоко свързано с народопсихологията на българина и ни показва особено характерна техника и стил. Средата, с която е свързан духовно – красивата природа на Родопите и нейните хора, са вътрешен стимул, който подтиква художника Стайков да сътвори ярко и силно въздействащо творчество от прекрасни пейзажи и портрети.