НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Алпинистите на родна земя споделиха видяното по време на експедицията „Гашербрум-2009”

Алпинистите на родна земя споделиха видяното по време на експедицията „Гашербрум-2009”

24.08.2009

В централното управление на Националния дарителски фонд „13 века България” в София се състоя среща с алпинистите Дойчин Боянов и Николай Вълков по повод успешното завършване на Българската национална експедиция “Гашербрум-2009”, която се реализира с финансовата подкрепа и на фонда и е посветена на 80-та годишнина от създаването на Българската федерация по катерене и алпинизъм (19 ноевмри 1929 г.). Експедицията постигна своя успех, като добави към колекцията от покорени от българи осемхилядници и Гашербрум І – 8 068 метра.

Ръководител на експедицията бе Николай Петков – председател на Алпийски клуб “Планинец”, София и заместник-председател на БФКА, а алпинистът Дойчин Боянов – председател на Спортен клуб ”Вертикален свят”, София бе заместник-ръководител. Останалите членове са Боян Петров и Николай Вълков – млади надежди на алпинизма у нас.

В приятна и приятелска атмосфера бяха показани снимки от изкачването, от прекарания един час на върха и от слизането. Алпинистите благодариха на фонда за оказаната подкрепа,  връчиха знамето на НДФ „13 века България”, което е било с тях на върха и върху което положиха подписите си. Особено емоционален за тях е бил моментът, когато, приближавайки върха, ги връхлита лавина и в продължение на около три минути минава над тях, като ги принуждава да пестят кислорода в дробовете си, за да оцелеят. На тези, които не познават условията на високата планина стана ясно, че поради липса на кислород в зоната над пет хиляди метра няма условия за развитие на живот.

С успешното завършване на експедицията нашите алпинисти показаха висок дух, смелост и устрем към покоряването на труднодостижимите осемхилядници.