НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / "България в пълен блясък" гостува на Кюстендил

"България в пълен блясък" гостува на Кюстендил

04.09.2009

На 4 септември 2009 г. от 17.30 часа в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора” в град Кюстендил бе открита фотоизложбата „България в пълен блясък”, организира от НДФ „13 века България” и Община Кюстендил.

На откриването присъстваха г-н Любомир Анчев – областен управител на област Кюстендил, кметът на града г-н Петър Паунов, представители на културната общественост и медиите, ученици и граждани. Директорката на Художествената галерия г-жа Илона Захариева откри изложбата, като представи нейната важност от културологична гледна точка. Тя благодари за албума „България в блясък” и за дарения от фонда фото-портрет на Цар Симеон Велики от художника Димитър Гюдженов. Приветствени слова произнесоха областният управител и кметът. Авторът на изложбата и изпълнителен директор на фонда д-р Тошо Пейков показа експозицията на присъстващите, разкри нейния замисъл и отбеляза местата, където тя е гостувала. Експозицията е посетила седемнадесет европейски и български градове. Навсякъде е посрещана с особен интерес. Включените в изложбата 111 фотопана разказват историята на християнството по българските земи, показват уникалните български паметници от списъка на ЮНЕСКО. Чрез нея се отправя послание – в световния списък освен деветте, да бъдат включени още пет български обекта.

Жителите на градовете Берлин, Мюнхен, Хоф, Елванген в Германия, на Браила – Румъния, на Одрин – Турция, на Босилеград – Сърбия, на Ереван – Армения, депутатите от Европейския парламент в Брюксел научиха, че Боянската черква, Мадарският конник, Рилският манастир, Ивановските скални черкви, Старият Несебър, Тракийските гробници в Казанлък и Свещари, Природният парк Пирин и Биосферният резерват Сребърна са българските световни чудеса под закрилата на ЮНЕСКО. Фондът предлага като нови обекти Бачковския, Басарбовския манастир, Александровската тракийска гробница, Самоковската иконописна и резбарска школа, както и град Трявна с Тревненската художествена школа.

Прекрасният град Кюстендил е съхранил многовековна история, датираща от V-IV век пр. Хр., когато траките основават селище около минералните извори. По-късно римляните го превръщат в крепост с развита търговия и го наричат Пауталия. В Средновековието градът носи славянското име Велбъжд и е център на областта. Получава названието Кюстендил на името на феодалния владетел Константин Драгаш, чието княжество пада последно под османско владичество. В края на XIV век деспот Константин Деян – зет на българския цар Иван Александър, започва строителството на Погановския манастир „Св. Йоан Богослов” до днешния Цариброд. Манастирът е завършен и изографисан през 1499 година. Върху чудната икона от едната страна е изобразена Пресветата Богородица Катафиги със Св. Апостол и евангелист Йоан Богослов, а от другата страна – Христовото чудо в Латом. Тя е поръчана от Елена, дъщеря на кюстендилския деспот Константин Деян и съпруга на византийския император.

През XVIII – XIX век Кюстендил участва в засилената борба за независима българска църква и за свобода. През този период като книжовни и духовни центрове се оформят Бобошевският манастир „Св. Димитър” и Рилската Света обител. В резултат от желанието за независимост през 1816 г. е построена черквата „Успение Богородично”, а през 1820 г. е открито и първото българско килийно училище. След Освобождението градът се възстановява бързо. Появяват се първите предприятия. В началото на XX век започва и художественият живот. Основател на изобразителното изкуство в града е Владимир Димитров – Майстора.

На територията на областта има над хиляда паметника на културата, по известни от които са седемнадесетте на брой средновековни черкви по поречието на река Струма, изграждани в периода XII – XVII век, над петдесет антични могили, черквата „Свети Георги” с уникалните си стенописи. През 1972 г., във връзка с честването на 90-годишнината на Майстора, се открива специално построена за целта сграда с естествено горно осветление, която тогава е най-голямата галерия в страната. Сега Художествената галерия на града притежава голям брой творби на Майстора и на други художници от страната, антична средновековна и възрожденска сбирка и чуждестранно изкуство.

Изложбата „България в пълен блясък” ще продължи до 21 септември, след което ще бъде показана в градовете Ловеч, Самоков и Варна, както и на почитателите на българската култура в Русия.