НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Конкурс за есе на НДФ „13века България" - информация

Конкурс за есе на НДФ „13века България" - информация

12.10.2009

На 30 септември 2009 г. приключи срокът, в който съгласно обявата на НДФ „13 века България” публикувана в ежедневниците „Труд” и „24 часа”, млади хора до 35 години можеха да представят свои есета на тема: „Език, чувствителност, морал – какво слушаме и как говорим”. С това завърши първият етап от конкурса за есе. Постъпили са 92 кандидатури. Автори на есетата са ученици, студенти и млади хора от цялата страна. Идеята за конкурса е да се добие впечатление за мнението на младото поколение при съвременната употреба на езика ни, използван от нашите политици, медии, ежедневната реч, както и връзката между езика и морала. Въпросите свързани с българския език и неговото ползване многократно са повдигани, но никой сериозно не е предприел действия за създаване на програма, която да изясни проблемите в дълбочина.

По мнение на експертите, включени в комисията за подбор на кандидатурите, много от представените разработки са на високо ниво и привличат вниманието на членове на журито от Института по български език и литература към БАН, и Софийския университет „Климент Охридски”. Поради големият брой представени конкурсни работи класирането ще бъде обявено към края на месец октомври.

Изпълнителният директор на фонда д-р Тошо Пейков изрази мнение, че освен предвидените три парични награди, (1 000, 700 и 500 лева) би било добре да се издаде сборник с най-добрите и оригинални есета. Това ще създаде възможност с отличените работи на младите хора да запознаят техните преподаватели, специалисти по български език, журналисти, учители. Някои от работите ще бъдат предложени за четене и обсъждане в дискусионни рубрики по Българското национално радио и други медии.