НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Завърши конкурсът на Фонд „13 века България”

Завърши конкурсът на Фонд „13 века България”

11.11.2009

„Знай своя род и език!”

На 9 ноември 2009 г. се проведе финалното заседание на журито, оценяващо постъпилите работи за конкурса “Език, чувствителност, морал – какво слушаме и как говорим”, организиран от Националния дарителски фонд “13 века България”. Журито определи:

  • На първо място – есето на Илияна Цонева Хинова – на 18 години, ученичка от Националната Априловска гимназия – гр. Габрово.
  • На второ място – есето на Деница Кирилова Зайкова, на 17 години от гр. Пловдив, ученичка в ОМГ “Акад. Кирил Попов”.
  • На трето място – есето на Елена Христова Денева,  на 24 години, от гр. Полски Тръмбеш.

Всички есета по темата на конкурса “Език, чувствителност, морал – какво слушаме и как говорим” показаха неугасващата любов на младите хора към "знай своя род и език", но и изключително ангажираното им становище за употребата на съвременния български език. В почти всички работи са засегнати с подчертано изразено отношение тревожните въпроси, които съпътстват ежедневната езикова практика. Изнесен е като основен проблемът за връзката между езика и морала, за нравствеността, която във времето на промени се колебае в своите норми и ценности.

Категорично авторите са изразили мнението си за чуждиците, за интернет-езика, за речта, с която ни заливат медиите и разбира се, не подминават  езика на политиците и обществениците. Позицията на тези млади хора изразява социална чувствителност към съвременността, формулирана често в тъжното и тревожно обобщение“… влязохме в епохата, в която простотията и бездуховността са щедро лансирани, а неграмотността и интелектуалната нищета – подминавани с безразличие” (цитат от есе).

Въпреки това прекрасно е, че всички работи показват градивно и активно отношение срещу опасностите, които дебнат в езиковата ни среда и предлагат решения за тяхното преодоляване изпълнени с надежда и воля като “…, но перото и словото са още в нас. В мен. Аз не искам да чакам. А вие?” (цитат от есе).

Ето защо изпълнителният директор на НДФ “13 века България” и членовете на журито поздравяват както победителите, така и всички участници в конкурса за тяхното живо чувство и социалноангажирано отношение към родния български език.

Ст. н. с. д-р Калина Викторова – член на журито