НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Сливен посреща изложбата „България в пълен блясък”

Сливен посреща изложбата „България в пълен блясък”

25.11.2009

На 23 ноември 2009 г. (понеделник) от 17.30 ч. в зала „Сирак Скитник” на Художествената галерия „Димитър Добрович” в град Сливен се откри фотоизложбата „България в пълен блясък”. Тя бе организирана от Областния управител г-н Марин Кавръков, Галерия „Димитър Добрович”, Община Сливен и Националния дарителски фонд „13 века България”.

На тържеството по повод откриването присъстваха Областният управител на област Сливен г-н Марин Кавръков, кметът на града г-н Йордан Лечков, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, директорката на галерията-домакин г-жа Даниела Ненчева, директорката на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни” г-жа Росица Петрова-Василева, директорът на Регионалния исторически музей г-н Георги Кюпчуков, директорът на Драматичен театър „Стефан Киров” г-н Николай Недялков, председателят на армейския клуб „Вдигане тежести – Сливен” г-н Иван Толев, представители на бизнеса, творци, журналисти, младежи и граждани.

Г-жа Даниела Ненчева приветства гостите и предостави думата на д-р Тошо Пейков – изпълнителен директор на фонда и автор на изложбата. Той се обърна към присъстващите, като благодари за домакинството и оказаното гостоприемство. Представи експозицията като разясни замисъла, посланията, житията на зографите рисували иконите и царете строили манастирите. В приветствието си той каза: „Горд съм, че съм в Сливен – града на Стоте войводи, но и града на Фабрикаджията, на хората с буден дух и предприемчивост, благодарение на които са запазени образци-шедьоври от двете школи – Тревненската и Самоковската иконописна школа". Г-н Пейков представи албума на Фонда „България в блясък" и продължението му „От Рилския манастир без дъх по езерата на Западна Рила”, съдържащи изображения включени в експозицията и природни красоти от величествената Рила.

Вълнуващи думи за изложбата произнесе Негово Високопреосвещенство дядо Йоаникий, който подчерта колко важно е поддържането на вярата, особено сред младите хора. В приветствието си г-н Кавръков – областен управител на област Сливен, благодари на Фонда за прекрасната изложба. Изрази възхищението си от излъчването и цветовата палитра, лъхащи от фотографиите с образите на Божията майка, на Исус Христос, на православните Светци и на българските царе, изографисани от Възрожденските зографи.

Изпълнителният директор на НДФ „13 века България” д-р Тошо Пейков даде интервю за предаването „Добър ден, Сливен” на радио "Фокус" и за Сливенската телевизия, в което каза: „Патриотизмът на младите българи е непросветен и затова той трябва да бъде просвещаван. В основата на патриотизма трябва да бъдат делата на българските царе от Борис-Михаил – Покръстител, цар Симеон Велики, цар Иван Александър до цар Иван Асен II, които са сътворили уникални манастири и духовни светилища. Младите хора на България трябва да видят, но трябва и някой да им покаже, прекрасните места на Родината ни.” Икона с лика на „Свети Георги” от тревненския майстор поп Димитър Кънчов получи кметът г-н Лечков като дар от директора на фонда.

Изложбата ще продължи в Сливен до 7 декември и чрез посланията си ще допринася за духовна атмосфера пред Коледните празници. След това ще могат да я видят в Плевен, Самоков, Варна и  Видин.