НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Урок по изкуство за деца

Урок по изкуство за деца

21.05.2010

Проектът „Урок по изкуство за деца” е вече една осъществена идея на фонд „13 века България”. Втори месец в залите на Националната художествена галерия всяка събота може да се чуе детски смях. Малчугани между 3 и 10 години се опитват да правят репродукции на платна на Златю Бояджиев, Мърквичка или Владимир Димитров – Майстора. Инициативата на фонд „13 века България” получи подкрепата от ръководството на Националната художествена галерия. Директорката Слава Иванова предостави свободен вход за децата и техните родители.
 
Насочихме се към тази възрастова група, защото според известната италианска педагожка Мария Монтесори, точно тогава малките имат нужда да бъдат насочени от по-възрастните. Посещението на музеи и галерии под формата на игра развиват подсъзнателно  тяхната ценностна система.
 
Ефектът от първите проведени уроци по изкуство е огромен. Освен интересът  на децата към тази нетрадиционна форма на занимание, голяма част от родителите за първи път влизат в залите на НХГ. Много от тях в непринуден разговор казват, че обикновено ходят по музеи и галерии в чужбина, като дори не са предполагали какви творби има в националната ни галерия. Оказа се, че идеята на фонд „13 века България” за урока по изкуство за деца ограмотява не само малките.
 
Вече шеста седмица групи от 15-20 малчугани слушат и се опитват да изпълняват, това което ги учи Станка Желева. Самата тя има опит в работата с деца от Франция. Там дъщерята на президента Желю Желев е правила същото не в една или две галерии. Когато групите са повече от една в помощ на Желева идват студенти от художествената академия. Начинанието на фонда бе посрещнато и с огромен медиен интерес. Електронните и печатните медии отразиха и трите проведени досега уроци по изкуство за деца.  Поради огромния наплив на деца и родители, ние от фонд 13 века България възнамеряваме да разширим инициативата, като освен в Националната художествена галерия, ще потърсим контакт с Градската художествена галерия, историческия и археологически музеи. Там отново през почивните дни ще предложим деца да рисуват.