НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Фонд „13 века България” предостави ценни цигулки на млади таланти

Фонд „13 века България” предостави ценни цигулки на млади таланти

29.06.2010

Национален дарителски фонд „13 века България” направи дарение на двете студентки с най-висок успех в катедра „Цигулка” в Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Това са второкурсничката Изабел Батова и третокурсничката Елена Чернева. Младите таланти ще могат през всичките си години на обучение в Националната музикална академия да свирят на ценните инструменти  - френската „Еврар” и „София” (модел Страдивариус), произведена от руския майстор Малиновски. Шефът на катедрата проф. Йосиф Радионов, разкри че изборът е бил много труден и двете момичета са избрани освен по високите си резултати на изпитите за приключване на учебната година и след провеждането на няколко прослушвания.
 
Изп. директор на НДФ „13 века България” проф. Греди Асса направи дарението на младите артисти в присъствието на ректора на Националната музикална академия проф. д-р Димитър Момчилов. Двата инструмента са на обща стойност 6500 лева.
След завършване на образованието на Изабел и Елена ценните инструменти ще бъдат отново предоставени на други талантливи студенти на Националната музикална академия.