НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Изложба „Моето време, моето място“

Изложба „Моето време, моето място“

15.05.2012

Изложба „Моето време, моето място“
Място: Галерия „Проф. Васил Геров“ (НДФ „13 века България”, пл. Проф. Васил Геров 1, София)
Откриване: 18 май, петък от 18.00 ч.

Изложба „Моето време, моето място“ представя резултатите от работата на осем млади художници, които правят своите първи професионални стъпки в публичното пространство. Изявата е част от художествено-образователната инициатива „Паралелни стъпки, паралелни пространства“, чиято идея е да подпомогне образователната система в сферата на изкуството с неформални образователни алтернативи.

Работите представени в изложбата са изработени в рамките на пленер, реализиран през месец април т.г. в Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ в гр. Трявна. Участват дипломанти от Тревненската и троянската художествени гимназии. Селекцията на участниците е осъществена в рамките на два уъркшопа за извеждане на проектни предложения, проведени месец по-рано в двете художествени училища. В концепцията е залегнала идеята за адекватността на традиционните форми и изразни средства в изкуството, обхванати в художественото образование в контекста съвременната ситуация.

Наред с творбите на младите автори, изложбата представя и разнообразен документален материал, който отразява реализираните до момента етапи на проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Проектът инициира изграждане на образователна платформа в полето на неформалното образование, за запознаване с основните процеси, тенденции и форми в модерното и съвременното изкуство. Целевата му група са млади артисти, ученици и студенти в сферата на визуалните изкуства. Идеята е чрез поредица от уъркшопи, презентации и публични изяви да се създаде една паралелна на официалните учебни програми линия на обучение, насочена към запознаване с основните тенденции и форми в модерното и съвременното изкуство.

Проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се организира от Център за неформално образование и културна дейност „Алос“ с подкрепата на фондация „Америка за България“ и програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“. Партньори по проекта са: Национален дарителски фонд „13 века България“, сдружение „Изкуство в действие“, Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ и Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“.