НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Национална работна среща "Опазване и поддържане на военните паметници"

Национална работна среща "Опазване и поддържане на военните паметници"

11.04.2006

НАЦИОНАЛНА РАБОТНА СРЕЩА

"Опазване и поддържане на военните паметници"

Кръстовището, на което повече от 1300 години живее и твори талантливият наш народ е приютявало траки, елини, българи, славяни и представители на много етноси. В началото на миналия век то зловещо бе назовано "барутният погреб на Европа". И, може би, поради особеностите на това място, племето ни е създало своя митология за живота и за смъртта, самобитна култура на празничните ритуали и на скръбните помени. В кървави сблъсъци народът ни плати скъпа цена за райското място – само за шест десетилетия след Освобождението участва в 5 войни. Полуостровът, който населяваме, бе театър на военни действия в две Балкански и в две Световни войни.

Затова земята, наричана от нас Отечество, е осеяна с над 2000 военни паметника в над 1200 селища на територията на страната. И тези паметници не са само материален или само духовен израз на всеобщата любов към падналите герои. Те предоставят възможност на нас живите да извисим духа си чрез отдаване на почит към душите на загиналите. Наскоро в български вестник се появи публикацията "Тънат в забрава 2500 светини". Като изпълнителен директор на Националния дарителски фонд “13 века България” съм длъжен да информирам българската общественост как са събирани, съхранявани и изразходвани средствата, постъпили с воля на дарителите за възстановяване и опазване на войнишките (военните) паметници:

През 1988 г. Фондът става партньор в набирателната кампания, подета от д-р Петър Константинов в предаването "Всяка неделя". В резултат от усилията и на регионалните структури на Фонда, до 1990 г. за целта са събрани 3 милиона лева.

От 1990 до 1999 г. Фонд “13 века България” е вложил за възстановяване и опазване на военни паметници 12 милиона и 742 хиляди лева по тогавашния курс на българския лев.

С пари, предоставени от централната сметка на Фонда, са възстановени 55 паметника. Регионалните ни структури са участвали в ремонтирането на паметници в отделни общини и с други – допълнителни средства, постъпили по техните сметки до тогава. Само за възстановяване на Мемориалния комплекс “Военна гробница – 1916 година”, издигнат  в  чест  на  воините-герои  от   Тутраканската епопея, Фонд “13 века България” е вложил 1 мил. и 600 хил. Лева, за параклис и мемориал “Военно гробище” в Добрич – 255 000 лева, за Паметник на загиналите във войните в Шумен 142 000 лева... За последните две години сме финансирали възстановяването на паметници на герои от войните в градовете Етрополе, Калофер, Казанлък, Велинград, Добрич, Ямбол и село Овча могила, Свищовско. В центъра на Разград, там, където президентът Първанов обяви своята инициатива  "Св. Георги Победоносец", срещу предоставени от наша страна 1 милион лева, Фонд “13 века България” е издигнал Мемориал на загиналите за  обединението на Отечеството българи, турци, евреи, арменци и роми. През 2005 г. вложихме нови 25 000 лева, включително за построяването на Паметник на загиналите войни в община Исперих и за Паметник на загиналите във войните за освобождението на България гвардейци на територията на гвардейската част в гр. София.

                Нека българските патриоти знаят, че по партидата за възстановяване и опазване на войнишките паметници във Фонд “13 века България” са останали и за целта се съхраняват още 48 000 лева.

В България и в близки до нас земи има позабравени и буренясали свидни войнишки гробове, които, с усилията на родолюбци и институции можем, трябва и сме длъжни да възстановим. Защото, както е казал нашият страдал и мъдър народ: "Живите изпълняват дълга си, като затварят очите на мъртвите, а мъртвите им се отплащат, като с примера на живота си отварят очите на живите".

София, 11 април 2006 г.

Тошо Пейков

изпълнителен директор

на НДФ “13 века България”