НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Мултимедийна изложба и прожекция на филм, посветени на Владимир Димитров - Майстора по случай Европейски дни на наследството

Мултимедийна изложба и прожекция на филм, посветени на Владимир Димитров - Майстора по случай Европейски дни на наследството

29.10.2014

Национален дарителски фонд „13 века България“ представя мултимедийната изложба „Светлина и дух“ и прожекцията на документалния филм, посветени на Владимир Димитров - Майстора на 1 и 2 ноември 2014г., в рамките на програмата на Европейски дни на наследството.


На 1-2 ноември от 10 - 16 ч. – „Светлина и дух“ – мултимедийна изложба, посветена на Владимир Димитров-Майстора
Място: Музей за история на София, пл. „Бански“ № 1
На 1-2 ноември от 18 ч.  – прожекция на документалния филм за Владимир Димитров – Майстора, с френски субтитри.
Място: Френски културен институт, София

Европейските дни на наследството се зараждат като идея във Франция, където през 80-те години на 20 в. възниква и се утвърждава инициативата “Дни на отворените врати”. През тези дни, след провеждане на широка информационна кампания, всички музеи и паметници на културата осигуряват безплатен достъп на публиката до ценностите на културното наследство. Постепенно към тази инициатива се присъединяват все повече европейски страни, както и България през 1999 г., когато активно се включва в движението “Европейски дни на наследството. От 1991 г. Европейските дни на наследството (EHD/JEP/ЕДН) се превръщат в съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейския съюз и се провеждат в почти всички европейски страни под мотото “Европа, общо наследство”.
“Европейските дни на наследството” се провеждат под егидата на Министерството на културата и с постоянни съорганизатори Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Националния институт за паметниците на културата и БНК на ИКОМОС, който е постоянен национален координатор на Дните.
Национален дарителски фонд „13 века България“ е партньор за първи път на Дните на наследството с представянето на проектите, посветени за Владимир Димитров – Майстора.