НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Откриване на изложбата „Толкова близо, толкова далече” III част в Национален дворец на културата

Откриване на изложбата „Толкова близо, толкова далече” III част в Национален дворец на културата

19.11.2014

На 18 ноември 2014 г. беше открита изложбата на  съвременни  български художници в чужбина „Толкова близо, толкова далече” III част в Национален дворец на културата, ет. 3, фоайе, която може да бъде посетена и разгледана до 26 ноември 2014 г. Изданието през 2014 г. е под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.
Проф. Греди Асса представи проекта, участниците в това издание, кураторите на изложбата Мила Старейшинска и Ния Табакова и координатора Снежана Йовева. На официалното откриване специално присъства доц. Мартин Иванов, Секретар на президента, който поздрави участниците и гостите. Събитието бе уважено от представители на Президентството, Министерски съвет, министерства, представители от Народното събрание и др. институции. Фоайето се изпълни с гости и ценители на съвременното българско изкуство. Специални благодарности бяха отправени към партньорите от Държавна агенция за българите в чужбина, НДК, Столична община, Асоциация за развитие на София  и Аурубис България - спонсори на изложбата.


На 19 ноември в НДК в пространството на изложбата, се проведе дискусия на тема: "Съвременното изкуство: толкова близо, толкова далече". Дискусията беше организирана от Национален дарителски фонд „13 века България “ и Асоциация за развитие на София за втора година. Целта:  да активира международното измерение на културното предлагане в София в контекста на предизвикателствата и динамиката на времето.

Дискусията се откри от д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на гр. София, като в нея все включиха Проф. Греди Асса, изпълнителен директор на НДФ „13 века България“, Севделина Войнова, програмен директор в Асоциация за развитие на София, Снежана Йовева, експерт в НДФ „13 века България“
И творците от изложбата: Величка Атанасова, Франция; Eлена Мицева, Австрия; Елизабета Цветкова, Италия; Елизабет Талауер, Германия; Зорница Калинова, Австрия; Калина Данаилова, Италия; Иван Петков, Австрия; Наско Пелев, Канада; Рафийе Караджа, Турция; Татяна Канева, Испания.