НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Носител на Националната литературна награда Български роман на годината „13 века България“ за 2014 г. е Емилия Дворянова с романа "При входа на морето"

Носител на Националната литературна награда Български роман на годината „13 века България“ за 2014 г. е Емилия Дворянова с романа "При входа на морето"

22.05.2015

     На 22 май 2015 г. на официална церемония в рамките на 20-то юбилейно издание на „Салон на изкуствата” в Националния дворец на културата Националният дарителски фонд „13 века България” връчи Националната литературна награда Български роман на годината „13 века България” за 2014 г. Неин носител стана Емилия Дворянова с романа "При входа на морето". Победителят беше обявен от председателя на журито проф. Миглена Николчина. Романът бе класиран сред шестте финалисти в конкурса, заедно с "Една и съща нощ" на Христо Крастоянов, "Отвътре" на Радослав Парушев, "Осияние днес" на Красен Камбуров", "Понякога ангели" на Емил Тонев и "Разглобено лято" на Людмил Тодоров.

Наградата в размер на 11 000 (единадесет хиляди) лева и художествен диплом беше връчена от проф. Греди Асса, изпълнителен директор на Национален дарителски фонд „13 века България”.

     Тържествената церемония беше открита с думите от директора на Двореца Мирослав Боршош: “Няма да крия, че съм радостен като домакин на това събитие. От една седмица Дворецът прилича на книга, а дните от тази седмица са сякаш страници, които са изписани с много интересни и вълнуващи срещи с писатели, с техните читатели и с много продадени романи, включително български. Днешният ден е една такава страница, която ще изпишем с една от най-големите литературни награди и се радвам, че това се случва в Двореца”.

    Изпълнителният директор на Фонд “13 века България” проф. Греди Асса лично благодари на домакина с думите: “Бих искал да благодаря на г-н Боршош за предоставеното удоволствие за това, че книгата наистина премина прага и влезе в НДК като у дома си”.

    Церемонията беше уважена от множество гости от академичните среди, литературни критици, изкуствоведи, писатели и журналисти, както и от представители на неправителствения сектор и медиите.