НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Поредица от трите издания на фестивала „Река на толерантността“ гостува с изложба в Галерия „Гъбенски“

Поредица от трите издания на фестивала „Река на толерантността“ гостува с изложба в Галерия „Гъбенски“

09.11.2015

        Национален дарителски фонд „13 века България” и Галерия „Гъбенски”, гр. Трявна имат удоволствието да Ви поканят на откриване на изложбата „Река на толерантността – I, II и III”, художествени творби, литографии и фотографии. Откриването ще се състои на 13 ноември (петък) 2015 г. от 17.00 часа в галерия „Гъбенски”- гр. Трявна, ул. „П.Р.Славейков”, №47, двора на възрожденски комплекс „Калинчева къща”.    

     През 2010 г. НДФ „13 века България” организира първия Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността”. Идеята на фестивала е да достигне до различни творчески групи от млади художници и фотографи от балкански държави, като им се предостави възможност да се запознаят на живо с културно – историческото наследство на страната ни и да дадат израз на своите усещания чрез изкуството.

      Младежкиат арт фестивал се провежда в Самоков – град, в който се преплитат нишките на евреи, българи, турци, арменци, роми и каракачани, оставили своя отпечатък, за днешното ни богато културно-историческо наследство. Център на Фестивала е Сарафската къща, но се работи и се посещават различни обекти и религиозни храмове, като: Митрополитската църква „Св. Успение Богородично”, Девическият манастир „Покров Богородичен”, „Байракли“ джамия, Синагогата, Графичната база на българските художници, Регионалният исторически музей и Регионалната художествена галерия.

      До този момент НДФ „13 века България” организира и реализира три поредици на Международния младежки арт фестивала „Река на толерантността”: през 2010 г. I-ви, с помощта на Европейския социален фонд и оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”; 2012 г.; II-ри под патронажа на заместник министър-председателя и министър на финансите г-н Симеон Дянков и през 2014 г., III-тия е под патронажа на ЮНЕСКО, и партньори: Община Самоков, Столична община, Съюза на българските художници, Професионална техническа гимназия „Никола Й. Вапцаров”  – гр. Самоков, Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, Вестник „Самоков 365” и Вестник  „Приятел”.

      На предстоящата изложба в галерия „Гъбенски”, Трявна ще бъдат представени литографии и фотографии от трите фестивала.