НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Станаха известни лауреатите в конкурса „Рашко Сугарев“

Станаха известни лауреатите в конкурса „Рашко Сугарев“

22.04.2016

На 21 април 2016 г., в навечерието на Световния ден на книгата и авторското право, в книжарница „Хеликон – Витоша“, в присъствието на културни, обществени дейци и медии, бе проведена специалната церемония по обявяването и връчването на наградите на тазгодишните лауреати от деветнадесетото издание на конкурса за публикуван къс разказ за автори до 35 години „Рашко Сугарев“.
В самото начало, приканени от изпълнителния директор на НДФ „13 века България“, г-н Митко Тодоров, присъстващите почетоха с едноминутно мълчание  паметта на писателя и член на журито от учредяването на наградата Любен Петков, напуснал ни неотдавна.
В словото си ръководителят на Фонда отбеляза, че конкурсът поощрява ежегодно творчеството на белетристи от цялата страна, изразители на нови търсения в съвременната българска проза, като сред стотиците кандидати за наградата досега са отличени 60 млади автори. Сред тях са: Алек Попов, Георги Господинов, Йордан Ефтимов, Борис Минков, Мирослав Димитров, Ангел Игов, Момчил Николов, Емануил А. Видински, Стоил Рошкев, Йорданка Белева, Радослав Парушев, Милена Авонеди, както и по-младите Антон Терзиев, Силвия Томова, Красимира Джисова, Андон Стайков, Александър Шпатов, Яница Радева, Владимир Полеганов, Димо Димов, Росен Карамфилов… 
Георги Величков говори за делото на Любен Петков и на майстора на краткия жанр Рашко Сугарев, с които го е свързвало трайно съратничество и изповядване на общи идейни и естетически позиции.
Деян Енев очерта с ярки щрихи и анализира богатото, зряло и плодотворно тематично и стилистично разнообразие в представените през 2016 г. разкази, като се спря конкретно на 27-те кандидатури, голяма част от които изразяват новаторски, модерни тенденции в най-новата ни белетристика.
Изтъкнатият писател представи и сборника „Любов по всяко време“, съдържащ отличени разкази от 40 автори в конкурса „Рашко Сугарев“ от учредяването на наградата през 1998 до 2014 година, три предговора и библиографски справки за писателите. Книгата, която е съвместно издание на НДФ „13 века България“ и Фондация „Литературен вестник“, е със съставител и автор на академичните текстове доц. дн. Пламен Дойнов и е своеобразен летопис на „новото лице на съвременния български разказ – на границата на ХХ и ХХI век“.
Четиричленно жури, в състав Димитър Коруджиев – председател, Георги Величков, Деян Енев и Теодора Димова определи трима носители на наградата за 2016 година.
Г-н Митко Тодоров огласи имената и връчи наградите на лауреатите:

1. Първа награда – грамота и парично покритие от 700 лв.
на Зорница Гъркова за разказа „Те никога не казват“;
2. Втора награда – грамота и парично покритие от 500 лв.
на Бианка-Мария Желязкова за „Бащи за осиновяване“;
3. Трета награда – грамота и парично покритие от 400 лв.
на Александър Цонков за „Деветият живот“.

Отличените получиха и по един екземпляр от книгата „Любов по всяко време“.
Честито на лауреатите и на добър час на всички творци!