НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / XXIV Международен детски Великденски фестивал ― Босилеград 2017

XXIV Международен детски Великденски фестивал ― Босилеград 2017

12.04.2017

     Тазгодишният Международен Великденски фестивал ще се проведе от 13 до 18 април в Босилеград. Началото ще се постави на 13 април с откриване на изложба в Голямата зала на Културния дом в града. Експонира се изложба и в Основното училище в Босилеград, съпътствана с културна програма.

     Фестивалът събира над 800 деца от Сърбия, България, Македония, Румъния, Молдова, Унгария, Украйна, Гърция, с което красноречиво доказва, че се утвърждава като стожер на християнските традиции и европейското сътрудничество в младежката сфера. За 24-ти пореден път ще зареди присъстващите с надежда за по-добър свят ― мирен, толерантен, изпълнен с любов.

     НДФ „13 века България“ и тази година подкрепи Сдружение „Група на либерални, амбициозни и солидарни „ГЛАС“ ― Босилеград, организатор на фестивала, за да може детското общуване в рамките на богатата и разнообразна фестивална програма да се превърне в красива и ползотворна реалност. В рамките на форума ще се състоят състезания, културни програми; предвидено е посещение на Благоевград, Рилската Света обител, черквата „Света Троица“ в с. Извор, „Фермата осмия ден“ в с. Белут ― едно уникално човешко творение сред автентична природа, и др. На финала в Голямата зала на Културния дом в Босилеград ще се състои празничен гала концерт на изявени изпълнители.

     Фонд „13 века България“ предостави на Сдружението дарение от 80 броя книги ― съвременни и актуални заглавия от българската и световна книжнина, включително и излезлите от печат до момента 23 монографии на български и на английски език за живота и творчеството на водещи творци от областта на визуалните изкуства по издателския проект „Съвременно българско изкуство. Имена“.

     Екипът от Фонда, който ще присъства на фестивала, в партньорство с Фондация „Малък зограф“, ще откриe изложба с рисунки на лауреатите от Световния конкурс за детска рисунка България, от създаването му през 2013 г. до днес.