НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / НДФ „13 века България“ подкрепя Международната награда „Никола Гюзелев“

НДФ „13 века България“ подкрепя Международната награда „Никола Гюзелев“

14.09.2017

На 19 септември 2017 г. от 18:00 ч., в Големия салон на Българската академия на науките, ще се състои официалното връчване на Международната наградата „Никола Гюзелев“. Събитието се организира от Българска академия на науките и Фондация „Никола Гюзелев“, под патронажа и с подкрепата на Министерство на културата и Националния дарителски фонд „13 века България“, както и със съдействието на Асоциация „Артемидия“ от Италия.

Наградата е учредена по случай 80-годишнината от рождението и 55 години от първата поява на сцената на прочутия оперен артист Маестро Никола Гюзелев, Доктор хонорис кауза на БАН, Комендатор на Италия и носител на световната награда „Златен Верди“, и ще бъде връчена за втори пореден път по време на организирания за целта оперен концерт. Освен че е почит към Маестрото Наградата цели още по-задълбочено популяризиране на младите български таланти, представители на оперно-изпълнителското и изобразителното изкуство, за още по-значимо укрепване на положителния културен облик на страната ни в Европа и света.

Тази година НДФ „13 века България“ оказа на Фондацията подкрепа за изработването на знаковите изображения-мадельони на Наградата, а миналата година за съвместното издание на юбилейния албум-монография „Никола Гюзелев. Рицарят на операта. За 80-годишнината от рождението и 50 години на сцената. В памет“.