НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Поетът Росен Карамфилов с Националната награда „Владимир Башев“

Поетът Росен Карамфилов с Националната награда „Владимир Башев“

21.11.2017

На 20 ноември 2017 г. представители на Националния дарителски фонд „13 века България“ и Националния литературен музей връчиха на поета Росен Карамфилов литературната награда за поезия „Владимир Башев“, 2017, за стихосбирката му „Церебрална поезия“ ― издание на „Жанет 45“.

Журито в състав: Георги Константинов (председател), Надя Попова (главен редактор на в. „Словото днес“ – издание на СБП), Михаил Белчев, Валентина Радинска, Атанас Капралов (директор на НЛМ) и Мариана Кирова (завеждаща литературния кабинет „Владимир Башев“), отличи освен лауреата Росен Карамфилов, също и с грамота най-младия участник в конкурса ― 15-годишния Александър Петров от Добрич, за стихосбирката му „Следобедна усмивка“. Последната е издание на Библиотека „Език мой – мое Отечество“, Добрич.

На отличения Росен Карамфилов бе връчена графиката „Разнообразие“ на Иван Матеев, както и парична награда. Творбата е собственост на НДФ „13 века България“, който от 2010 г. подпомага конкурса, и е създадена по време на провеждания в гр. Самоков артфестивал „Река на толерантността“. През 2014 г. Росен Карамфилов става носител и на първа награда в Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“, осъществяван от Фонда, за разказа „Между зимите“.

Традиционно церемонията се състоя в Литературния кабинет „Владимир Башев“ при НЛМ. Припомняме, че домът на Владимир Башев е завещан на НДФ „13 века България“ с право на ползването му от Музея, като място за творчески срещи на съвременни творци от различни поколения.