НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Национална кръгла маса: Проблеми на съвременния български език

Национална кръгла маса: Проблеми на съвременния български език

28.03.2007

Фонд “13 века България” организира Национална кръгла маса на тема проблеми на съвременния български език. Конференцията ще бъде открита в 9 часа на 29 март 2007 г., четвъртък, в зала 10 на НДК от проф. Стефан Данаилов – министър на културата и председател на УС на Фонда. Даниел Вълчев – вицепремиер и министър на образованието и науката ще произнесе встъпително слово.

(При голям успех през 2006 г. фондът проведе дарителска сесия “Българският език – съхранена духовност и неизвестно бъдеще”, в която участваха 23 научни колектива.)

В дискусията ще вземат участие проф. Васил Райнов – директор на Института за български език при БАН, проф. Василка Радева и доц. Георги Лозанов – от СУ “Св. Климент Охридски”, както и член кор. проф. Виденов, проф. Брезински от СУ; доц. Георгиев от НБУ; проф. Мурдаров, доц. Иванова – директор на Центъра за чуждестранна българистика към ВТУ, доц. Горанова – Русенски университет, В. Георгиева – институт за учители – гр. Кърджали, писателите акад. Вера Мутафчиева, Димитър Коруджиев, Румен Леонидов, Кирил Милчев, Мирела Иванова, председателката на СЕМ Мария Стефанова, представители на министерства и държавни агенции, университетски преподаватели, учители по български език и литература, журналисти.

Основната тема, която събира на дискусия специалистите по езика, е отношението съвременен български език – българска държава, проектирано в света, в който живеем. Координатор на проявата е Институтът за български език при БАН.

Предварителните заявки на участниците очертават основните дискусионни акценти: образованието и съвременният български език, медиите и съвременният български език, личност и култура на езика. Изпъкват подтемите: специфични проблеми при обучението по български език, граници между публична и медийна реч, място на българския език сред езиците на народите от Европейската общност, социализираща функция на езика и др.

Поканени за участие са представители и на двете основни школи езиковеди – пуристи и либерали. Независимо от професионалните спорове помежду си, те са съгласни, че е нужно по-ангажирано отношение на българската държава към съвременния ни език.

Една от целите на организаторите от Фонд “13 века България” е, след приключване на Кръглата маса, група от специалисти и представители на ведомствата да обобщи дискутираните проблеми и да предложи на вниманието на държавните институции мерки за практическото им решаване.