НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Обявен е лауреатът на наградата „Фонд Академик Владимир Георгиев“ за 2017 година

Обявен е лауреатът на наградата „Фонд Академик Владимир Георгиев“ за 2017 година

16.02.2018

Днес, 16 февруари 2018 г., в Голямата зала на Българската академия на науките, се състоя официална церемония по връчване на наградата на „Фонд Академик Владимир Георгиев. Събитието е организирано от Института по български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българска академия на науките и Национален дарителски фонд „13 века България“.

Ръководният съвет на Фонд Академик Владимир Георгиев по предложение на Научния съвет към ИБЕ при БАН единодушно гласува наградата за най-добър труд по езикознание за 2017 г. да бъде присъдена на Български диалектен атлас. Обобщаващ том IV. Морфология. София, Издателство на БАН „Проф. М. Дринов“, 2016, 246 с., изработен от колектив от Секцията за българска диалектология и лингвистична география при Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ ― БАН.
Отличени бяха с първа награда за най-добър труд по езикознание „Увод в палеобалканистиката“ с автор Албена Мирчева, а трудовете на Димитър Попов „Лингвистична персоналия“ и на Албена Стаменова „История лексических древнеболгаризмов в украинском литературном язьıке“ бяха наградени с грамоти за отлични постижения.

Средствата, необходими за паричното изражение на наградата, се предоставят съгласно Статута на целева дарителска партида „Фонд Академик Владимир Георгиев“, открита към НДФ „13 века България“, чиито представители присъстваха на церемонията.