НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / С подкрепата и на Фонд “13 века България” в Силистра се издигна паметник на Васил Левски

С подкрепата и на Фонд “13 века България” в Силистра се издигна паметник на Васил Левски

20.07.2007

Изпълнителният директор на Националния дарителски фонд “13 века България” Тошо Пейков участва в юбилейните тържества посветени на Васил Левски в гр. Силистра. Там бе открит бюст-паметник на Апостола на свободата, съграден от родолюбиви българи, организирани от Общобългарския комитет “Васил Левски”, от Фонд “13 века България” и кметската администрация.

При откриването на паметника Тошо Пейков каза:

Искам от името на НДФ “13 века България” да изразя радостта си, че днес в Силистра откриваме бюст-паметник на Васил Левски. Високо ценя дарителския жест на всички тези, които спазиха стародавната българска традиция да даряват и подпомогнаха изграждането на паметника на Апостола на българската свобода. Редки са дарителските инициативи, в които патриотичната идея само за няколко месеца обединява толкова много хора и всеки според възможностите си участва при набирането на средствата. Доволен съм, че сътрудничеството между регионалната комисия на Фонда и Община Силистра вече  близо четвърт век дава своя плод.

В памет на кръглата годишнина Общобългарският комитет “Васил Левски”, Фонд “13 века България”, Община Силистра и гражданите, реализирахме идеята и съградихме паметник на Дякона. Защото Левски е магнетичен, но Левски е и земен, Левски е обаятелен и деятелен. Думите му „Аз съм се посветил на отечеството си жертва за освобождението му, а не да бъда кой знае какъв” са доказателство за това. 
Силистренци, полагайте цветя на паметника и не ги пестете!
 
Помнете заръката на Апостола: "Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили".
 
Да живее България! Да живее паметта за Васил Левски!

На прочувственото тържество, с патриотичен заряд Цветана Цанова – секретар на регионалната комисия на Фонда в общината, направи историческа справка за връзките между  Силистренския край и общобългарското дело на Апостола Левски:

 
“На днешния паметен за нас ден, ние, силистренци сме горди и щастливи да припомним, че наши съграждани и земляци също са дали своя скромен принос за увековечаване името и делото на Левски. Първи е един от неговите съратници и сподвижници Гено Чолаков, душата на революционното движение в нашия град, неуморим борец за утвърждаване на българщината, на два пъти изпращан на заточение от турците в Мала Азия, депутат в Учредителното народно събрание, избиран два пъти за кмет на Силистра. В съвременна България художникът и скулпторът Павел Метеоров, родом от гр. Силистра, завършил факултета за изящни изкуства в Брюксел, Белгия, още през 1941 г. прави проект за паметник на Левски. През 1963 г. е предложил нов проект за паметник на тогавашния ГНС в Силистра, но той остава нереализиран… Преди две и половина десетилетия проф. д-р на медицинските науки Стойчо Раданов, роден в с. Бабук, израсъл в Силистра, изявен съдебен медик, по искане на Националния военно-исторически музей, в колектив с петима научни работници, изследва в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология чрез ДНК-анализ кичурите коса и кръстът-медальон, принадлежали на дякон Игнатий. Изследването доказа, че тези уникални вещи действително са на Левски… Вече 15 години разгръщат своята родолюбива дейност Общобългарският комитет и фондация “Васил Левски”. Това са две сдружения с една обща цел: да работят за опазване паметта и делото на Левски у нас и в чужбина. В страната са основани 120 поделения на Общобългарският комитет “Васил Левски”. Силистренският общински комитет е учреден през 1992 г. – само една година след Общобългарския комитет. Той е първи в Силистренска област и в цяла Добруджа. Обединява хора от различни поколения, с различен обществен статус, патриоти, които пазят и поощряват интереса на днешните поколения към историята на Българското Възраждане, към Левски, към неговите съратници и следовници... Близо 140 години сред жителите на Силистра и близките до нея села Калипетрово, Ветрен, Сребърна, Попина и Гарван, от поколение на поколение се предава, че Левски е идвал и е повдигал революционния дух на местните хора. Във вестник “Юнак” от 1898 г., на страниците на “Силистренски алманах” от 1899, в том І на сборника “Силистра и Добруджа”, издаден през 1927 г., са публикувани спомени на съвременници, които свидетелстват за историческата достоверност на преданията, свързани с посещенията и революционната дейност на Васил Левски...”

Паметникът на Апостола, открит в Силистра в навечерието на 170 годишнина от рождението му, е създаден по проект на скулптора Красимир Ангелов, изграден е от инж. Веселин Ружеков съгласно решение на Общинския съвет на Силистра.