НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Дейност / Дарителска дейност / Дарители / Димитър Казаков - Нерон

Димитър Казаков - Нерон

Димитър Казаков - Нерон е роден на 22 юни 1933 г. в с. Царски извор, Великотърновско. Учи в Художествената гимназия в столицата, където е приет за особено дарование, а през 1965 г. завършва специалност “Графика” в Художествената академия – София.

Няколко години живее в Пазарджик и работи като плакатист, прави вътрешно художествено оформление на обществени сгради. От 1966 г. участва в изложби в България и в чужбина и още през следващата година получава наградата на СБХ за графика.

През 1972 г. е изселен от Пазарджик и се установява със семейството си в с. Божурище край София. До 1977 г. работи като художник във военен завод, а от 1978 г. е свободно практикуващ художник. Нерон живее чрез работата си, рисува навсякъде и непрекъснато. По-късно ще го признаят не само като майстор на маслената живопис, но и като творец, владеещ до съвършенство акварела, литографията, монотипията, смесените техники. Умира на 16 януари 1992 г. в София.

За своите 59 години Димитър Казаков оставя 15 000 живописни платна, акварели, графики, рисунки, пластики и рисувани керамични творби. Приживе художникът прави 15 самостоятелни изложби, като най-успешната е през 1980 г. и именно тя бележи началото на голямото му признание у нас и по света. Следват я десетки изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург и др. Творби на Нерон притежават Националният фонд за съвременно изкуство в Лувъра, музеят “Пушкин” в Москва, Императорската колекция в Токио.

Неговият брат Никола Казаков е самоук, самобитен художник с особено дарование, най-вече в областта на дървопластиката, но също и в живописта. Той е роден през 1935 г. Детството му е сиромашко и сирашко. Ходи на училище, пасе кравите, сее и копае. Като по-голям работи бъчварство. След казармата отива в София и работи в строителството. Записва курсове по рисуване при професорите Боян Петров и Никола Аръшев. Кара ги три години. Още тогава започва да работи с дърво. Двамата с брат си Димитър работят много, помагат си. Никола работи известно време като сценичен работник в Музикалния театър "Стефан Македонски". Сам прави къща с ателие в софийското село Гурмазово и започва да работи своите скулптури. Камъните за пластиките намира в реката и ги дяла с шило, а дървото с не повече от 2-3 длета.

Днес никой не може да каже дори приблизително колко "статуетки" е сътворил Никола, но са стотици. При топене на асфалт за консервация на дървото, ателието му се запалва и част от тях изгарят. Това, което оцелява през 1985 година Димитър Казаков - Нерон дарява на Специализирания музей в Трявна. След пожара Никола попада в психиатрична клиника и в продължение на 15 години сменя няколко такива клиники.

През 1993 г. в Килифаревския манастир се учредява "Настоятелство Никола Казаков" по инициатива на художника Георги Тодоров и със съдействието на НДФ "13 века България", Специализирания музей в Трявна и сестрата на художника Йорданка Казакова.

Никола Казаков е изваден от клиниката в с. Церова кория и започва неговата социална адаптация. Престоява в Килифаревския манастир, София, Бистрица, Бургас, Трявна, с. Царски извор, манастира в Банкя и пр. Откриват се 2 негови изложби в София - една в Националната художествена галерия и друга юбилейна в НДК. Новите художествени опити на Никола Казаков не достигат нивото на сътворените през активните му години. Това, което е запазено от 70-те години е най-силното от неговите художествени изяви. Както живописните му платна, така и пластиките му са искрени, непосредствени с много директно въздействие.